Terug naar overzicht

Jaaroverzicht recordvangsten 2020

Jaaroverzicht recordvangsten 2020

Als gevolg van de coronapandemie werd er in 2020 meer dan ooit gevist in Nederland. Dit vergroot de kans op het verbreken van een record aanzienlijk en daarom stroomden bij zowel de Nederlandse Commissie Record Zeevissen (NCRZ) als de Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen (BNRZ) de claims binnen.

In de categorie Nederlandse zeevissen werden elf recordclaims ingediend, waarvan zeven het tot een nieuw record schopten. Opvallend is dat er maar liefst vier claims voor kongeraal binnen kwamen.

De grootste en zwaarste was die van Martijn Roos met 76 cm en 952 gram. Alle vier de meldingen kwamen van de pieren bij Wijk aan Zee en IJmuiden, wat erop lijkt te wijzen dat de kongeraal zich in dit gebied heeft gevestigd. De verwachting is dan ook dat het huidige record in 2021 wordt aangescherpt.


Congeraal

Catch & release


Andere zoute soorten waarvan vorig jaar het record werd verbeterd zijn de slijmvis (16,5 cm), paganelgrondel (14,7 cm), pijlstaartrog
(141 cm), stekelrog (68 cm), ruwe haai (169,5 cm) en sardien (26,8 cm). Kijk voor het overzicht van de lijsten met alle records op www.ncrz.nl.


Ruwe haai

Op deze onlangs geheel vernieuwde website vind je ook het claimformulier voor het indienen van een mogelijk nieuw record en de bijbehorende reglementen. Het is goed om te weten dat het in de categorie Nederlandse wateren mogelijk is om een gevangen vis te meten, terug te zetten en vervolgens te claimen als een potentiële recordvis.

13 zoete records


Op het binnenwater is in 2020 ook fanatiek gevist en zo zijn voor wat betreft de zoetwatervissen de records voor maar liefst dertien soorten aangescherpt.


Kleine modderkruiper

Dit betreft de kleine modderkruiper (10 cm), dunlipharder (77 cm), marmergrondel (7 cm), driedoornige stekelbaars (7 cm), blauwneus (48 cm), blauwband (10 cm), giebel (55 cm), houting (55 cm), Kesslers grondel (18 cm), kroeskarper (45 cm), riviergrondel (14 cm), serpeling (21 cm) en Siberische steur (142 cm). Kijk voor alle zoetwaterrecords op www.bnrz.nl.HoutingKroeskarper


Nieuwsbrief aanmelding
Divide