Terug naar overzicht

Hotspots - Utrechtse stadsgrachten

Hotspots - Utrechtse stadsgrachten

Het Utrechtse grachtenstelsel is een bijzonder én uitdagend viswater. Deze van origine middeleeuwse stadshaven is feitelijk een rivier die dwars door het centrum van de Domstad stroomt. Daarbij fungeert de bekendste gracht – de Oudegracht – als verbinding tussen de Kromme Rijn en de Vecht. Deze dynamiek kan voor mooie verrassingen zorgen.

Utrecht ontwikkelde zich in de twaalfde eeuw na Christus steeds verder als hét handelscentrum van Nederland, waardoor in 1122 werd begonnen met de aanleg van een grachtenstelsel. De Oudegracht werd als eerste uitgegraven en is nog altijd de bekendste gracht van Utrecht. Deze voormalige hoofdader – die werd gebruikt als aan- en afvoerroute voor handelswaar en bouwmateriaal – doorsnijdt de gehele binnenstad, is bijna twee kilometer lang en telt zestien bruggen. Dankzij de werfkelders onder de grachtenpanden kun je op veel plekken uitstekend bij het water komen. Dat vergroot de mogelijkheden voor de sportvisser aanzienlijk.

Streetfishing


Zoals in veel grote steden is streetfishing ook in Utrecht booming. Licht bepakt de grachten afstruinen op zoek naar roofvis bij steigers, onder bruggetjes en langs aangemeerde boten is het credo. Dat kan met tal van technieken: shads op een jigkop of aan de dropshot, wormen of creature baits op de Carolina- of Ned rig, pluggen of jerkbaits.Baars, snoek en snoekbaars worden het meest gevangen, maar ook roofblei en winde (die vroeg in het voorjaar met duizenden tegelijk door de Oudegracht stroomopwaarts trekt) behoren tot de mogelijkheden. Houd wel rekening met obstakels zoals fietsen – waarvan er jaarlijks zo’n 3.000 uit het stadswater worden gehaald – en de pleziervaart op mooie dagen.

Witvis walhalla


Ook de witvisser kan aan de Utrechtse grachten zijn hart ophalen. Laat je plateau daarbij lekker thuis en ga met weinig materiaal aan de slag. Een korte vaste hengel, winkle picker of een zachte spinstok zijn ideaal om lekker mobiel aan de slag te gaan. Mix een beetje roofvistechniek door je aanpak heen en probeer het silver dropshotten eens. Een trosje maden dat verleidelijk langs de kademuren wordt gepresenteerd zal zeker in de smaak vallen bij de blankvoorn.
Vergeet ook de good old broodvlok onder een dobber niet, waarmee je kans maakt op grotere vissoorten zoals brasem en winde. Let erop dat je secuur peilt, want de bodem kan op sommige plekken nogal oneven zijn. Zoals in veel stadswater heeft donker voer de voorkeur, zeker in de herfst en ’s winters. Dat is trouwens de topperiode voor het centrum. De andere maanden scoort het water daar net buiten beter.

Karper


Het wordt niet veel gedaan, maar karpervissen is in de Utrechtse grachten ook prima mogelijk – zowel met de pen als met zelfhaaksystemen (na een eventuele voercampagne, maar het kan ook instant). Het bestand is enorm gevarieerd: kleine schubs,
kale uitzetspiegels, en af en toe een oudere vis. Het gros zit zo tussen de 15 en 25 pond, maar op dit uitgestrekte systeem is een verrassing altijd mogelijk.Bruggen en andere structuren zijn hotspots, net als harde stukken bodem. Vanwege de lage hengeldruk zijn ingewikkelde montages niet nodig. Vis wel met een stevige voorslag (zeker 50/00) in verband met de brugpijlers en troep onder water. Laat de lijn iets slap liggen, zodat die mooi plat op de bodem kan zakken en de kans klein is dat een passerende boot hem oppakt. Houd je uitrusting minimaal, maar zorg in ieder geval voor een onthaakmat met hoge, opstaande randen.


De Utrechtse grachten zijn bijna volledig bevisbaar met de VISpas


Nieuwsbrief aanmelding
Divide