Terug naar overzicht

Zomer-roofvistips

Zomer-roofvistips

Waar de roofvisser in Nederland tijdens de zomer zélf misschien wel de fijnste tijd aan het water beleeft, is het vangen van vis gedurende de warme maanden lang niet altijd eenvoudig. Daarom zetten we hieronder voor vier soorten roofvis de belangrijkste tips voor de zomermaanden op een rijtje.

1. Baars


Stekkeuze
Vis op plekken met stroming. Stromend water is zuurstofrijker en daar vind je dan ook de actieve vis. Meters maken is in de zomermaanden extra belangrijk: de baars zit meer verspreid zodat de scholen vaak kleiner zijn. Loop je tegen baars aan, dan vang je die in de regel binnen enkele worpen – daarna valt het vaak weer stil. Blijf dus niet te lang op één stek, maar verkas en vis veel water af. Pak langs de rivieren ook eens de plekken bij veerponten mee.Kunstaas
Kunstaas zoals crankbaits, chatterbaits en spinnerbaits zijn ideaal. Die kun je lekker vlot vissen en maken veel herrie zodat je snel veel water bestrijkt. Waar je de baars in de wintermaanden vaak de tijd moet geven om het kunstaas te pakken, mag het in de zomer wat meer uptempo. De vis is nu actiever en verraadt zich vaak doordat je ze ziet jagen. Heel vroeg in de ochtend en de laatste uurtjes van de dag zijn hét moment om op baars te vissen.

2. Roofblei


Stekkeuze
De rivier is het perfect roofblei-water. Daar is het zoeken naar stroomnaden, -kolken en andere plekken waar kleine vis in de problemen komt door de stroming. Op rivierplassen tref je andere omstandigheden aan en zal je op zoek moeten gaan naar scholen aasvis. Op kleiner water zijn plekken met wat meer stroming – stuwtjes, gemalen en wateruitlaten – plekken die je aandacht verdienen. Check vooraf wel goed de VISplanner app voor de plaatselijk geldende regels.

 

Kunstaas
Deze rover is meer gefocust op jongbroed en verkiest daarom doorgaans kleinere prooien. Denk aan klein kunstaas zoals (ratel)pluggen, jerkbaits/glidebaits, werppilkers, poppers en topwaters in de kleinere formaten – zeg grofweg 4 tot 8 cm. De meest toegepaste roofblei techniek is high speed vissen. Dit levert zeker vis op, maar het kan zeker geen kwaad om wat meer variatie in je presentatie aan te brengen. Als de roofblei aan het oppervlak jaagt staan poppers of topwaters garant voor spektakel.


3. Snoekbaars


Stekkeuze
Waar je de snoekbaars op de rivier meestal rondom de stroomnaden bij kribkoppen moet zoeken, kan het in de zomer zeker de moeite waard zijn om eens wat verder het kribvak in te duiken. Doe dat met name in de avonduren, want op zonnige dagen doen de ‘glasogen’ overdag vaak niet bijster veel. Loop niet zoals veel roofvissers doen direct een krib op, maar start juist in de oksel daarvan. Onder de dekking van de duisternis heb je veel meer potentiële hotspots dan overdag die vis kunnen opleveren.

 

Kunstaas
Bij dit type visserij kun je kiezen voor pluggen of shads. In het geval van hardbaits gaat de voorkeur uit naar slanke, langwerpige pluggen met een een subtiele en langzame ‘wobbel’. Kies voor ondiep duikende pluggen aangezien je dichtbij de kant vist en de snoekbaars geheid omhoog komt om de plug te grazen te nemen. Ga je voor softbaits? Pak dan de wat grotere maten (4, 5 en 6 inch). In de schemer en het duister mag het qua snelheid gerust een paar tandjes minder. De trillingen van de plug of shad (die kun je in een rechte lijn binnen spinnen of jiggend vissen) mogen voor jou minimaal lijken te zijn, de snoekbaars weet deze feilloos te detecteren – ook in het donker.


4. Meerval


Stekkeuze
De meerval is van nature een lichtschuwe vis, dus hartje zomer onder een stralende zon is deze rover doorgaans niet bijster actief. Vis je overdag? Concentreer je dan op plekken met beschutting zoals bruggen, steigers, kades, boten, verzonken bomen en uitgesleten oevers. Toch zal je merken dat de schemerperiodes – zowel ’s ochtends als ’s avonds – en de duisternis de beste resultaten geven.

 

Kunstaas
De meerval is een imposante roofvis met een bijzonder grote bek, maar toch moet je relatief klein kunstaas niet uitvlakken. Ook met een plug van zo’n 9 cm groot maak je kans op een monster. Probeer de meerval te triggeren door bijvoorbeeld een ratelplug te kiezen of een plug met een uiterst nerveuze actie. Een slanke shad van 12 tot 18 cm met een verleidelijke schoepstaart die ook traag gevist nog een mooie schuddende actie heeft werkt ook prima. Sla ook de op het eerste gezicht onlogische plekken niet over – je kunt op de gekste plekken meerval vangen.
Nieuwsbrief aanmelding
Divide