Terug naar overzicht

Regels en cultuur in Nederland

Om ervoor te zorgen dat het sportvissen op een verantwoorde manier gebeurt, geldt er in Nederland een aantal belangrijke regels. Er heerst hier ook een 'Catch & Release' cultuur.

Voor sommige vissoorten een gesloten tijd, denk bijvoorbeeld aan 1 april tot de laatste zaterdag van mei, waarin je niet op snoek, baars en snoekbaars mag vissen. Binnen deze periode is het verboden om de aassoorten te gebruiken waarmee deze te vangen zijn. Zo kan de vis in alle rust paaien en blijft de visstand goed.


Catch & release


In Nederland is de ‘catch & release’ cultuur leidend. Voor diverse vissoorten geldt ook het hele jaar door een terugzetverplichting. Voor enkele zoetwatersoorten – zoals de snoekbaars – bestaat wél de mogelijkheid om een visje mee naar huis te nemen, voor eigen consumptie. Dit is uiteraard gebonden aan strikte meeneemlimieten en minimummaten. Een gevangen vis meenemen voor eigen consumptie, daar is niks mis mee – mits je de vis direct na de vangst doodt. Zo’n zelf gevangen maaltje verse ‘scharrelvis’ is lekker en bovendien erg gezond.

Dankzij deze ‘catch & release’ cultuur vind je in Nederland grote exemplaren van vissoorten als snoek, baars en karper.

Kortom: Wie in Nederland gaat vissen, heeft de VISpas en kent de in Nederland geldende regels en sportviscultuur.


Nieuwsbrief aanmelding
Divide