Terug naar overzicht

VISpas Hotspots: de Berkel (Gelderland)

VISpas Hotspots: de Berkel (Gelderland)

De Berkel is een circa 115 kilometer lang riviertje dat vanuit Duitsland naar Zutphen stroomt – waar het uitmondt in de Gelderse IJssel. De gekanaliseerde beek wordt tegenwoordig door hermeandering weer in ere hersteld. Hierdoor zal de visomgeving er alleen maar fraaier op worden. Dat is met de al ruime vismogelijkheden voor wit-, roof- en karpervissers goed nieuws.

foto: Waterschap Rijn & IJssel

Voor kanalisatie halverwege de jaren ’70 is de kronkelende loop van de Berkel in Nederland verloren gegaan. Door de aanleg van stuwen werd de rivier tevens in stukken gehakt. Dit kwam de vis, natuur en het landschap niet ten goede. Gelukkig erkennen water- en terreinbeheerders deze misstap: hermeanderingprojecten zijn al afgerond of in uitvoering/voorbereiding en veel stuwen zijn passeerbaar gemaakt voor vis. In de loop der jaren is het water schoner geworden. Ook door de aanleg van natuurvriendelijke oevers groeien er steeds meer waterplanten, waar vissen en sportvissers van profiteren.

Witvis

De witvisvangst bestaat voornamelijk uit blankvoorn – gemiddeld 15 tot 20 centimeter – waarbij casters het beste vangen. De vaste hengel is het meest effectief en sluit perfect aan bij de beste visafstand (tussen de 5 en 15 meter). Vanwege het heldere water is het belangrijk om subtiel te vissen. Een 10 of 12/00 onderlijn met een haakje maat 14 tot 18 is zeker niet te dun en klein. Ook dobbervissen met de matchhengel is mogelijk. Zo maak je kans op grote brasem (het zijn er niet veel, maar wel mooie exemplaren tussen de twee en drie kilo). De zeelt voelt zich ook thuis in de Berkel. Bevis deze met wat steviger materiaal dicht tegen de waterplanten.

Roofvis

In het heldere, plantenrijke water gedijen snoek en baars goed. De Perca's zijn talrijk aanwezig en met spinners of kleine plugjes vang je veelal exemplaren tussen 20 en 30 centimeter. Met name bruggen – of andere kunstwerken – zijn regelrechte hotspots. Snoekvissers foppen in de regel exemplaren tussen de 50 en 80 centimeter, met wat geluk kan je ook een meterplusvis vangen. In de zomer en vroege herfst – met veel waterplanten op ondiepe delen – is een spinnerbait een goede keuze. In andere jaargetijden en op plekken zonder waterplanten kan je ook met jerkbaits of shads prima uit de voeten. Opvallend zijn de meervalmeldingen. Het betreft nog sporadische vangsten, maar dit worden er steeds meer. Ze zijn nog klein – maximaal 50 cm – maar hebben de potentie om erg groot te worden.



Karper

Karpervissers die op afgelegen plekken vissen boeken vaak de beste vangsten. Dat betreft karpers tot dertig pond, al zwemmen er volgens de geruchten nog zwaardere vissen rond. Dankzij twee recente uitzettingen van Hengelsport Federatie Midden Nederland is ook de toekomst gewaarborgd (volgend jaar is voorlopig de laatste uitzetting). Deze karpers zijn deels bekostigd door Waterschap Rijn en IJssel, dit als dank voor visreddingen door sportvisserij-vrijwilligers in zomer van 2018. Er zwemmen daardoor pareltjes van spiegelkarpers in de Berkel, wat dit mooie riviertje extra de moeite waard maakt.

Nieuwsbrief aanmelding
Divide