Terug naar overzicht

Opening haringvlietsluizen uitgesteld door lage afvoer

Opening haringvlietsluizen uitgesteld door lage afvoer

Na jaren voorbereiding gaan de Haringvlietsluizen – die sinds 1970 permanent afgesloten zijn – op een kier. Daarmee gaat de belangrijkste barrière tussen zoet en zout water nu open. Dat zou eigenlijk op 5 september al gebeuren, maar de Nederlandse minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten om de openingshandeling uit te stellen tot later dit najaar.

Door de droge zomer zijn de rivierwaterstanden in Nederland namelijk nog te laag. Het zoute water van de zee kan daardoor verder stroomopwaarts komen dan door de diverse betrokken partijen was afgesproken. 

Meer rivierwaterafvoer

Het traject waar al jaren naartoe gewerkt wordt om de toegangspoort voor trekvissen open te zetten – en waar ook onze buurlanden zoals Duitsland vol enthousiasme naar uitkijken – gaat gewoon door. Zonder de zoetwatervoorziening in gevaar te brengen, zijn er volop kansen om trekvissen de ruimte te geven om tussen de Noordzee en rivier te trekken, via het Haringvliet verder het Rijnsysteem op. In de loop van het najaar zal de rivierwaterafvoer naar verwachting voldoende zijn zodat de sluizen op feestelijke wijze voor het eerst op een kier kunnen worden gezet. 


 

Belangrijke stap

Het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen is een belangrijke stap in het herstel van de natuurlijke dynamiek tussen zee en rivier waar de riviernatuur zowel in binnen- als buitenland van profiteert. Door de open verbinding tussen de zee en het binnenwater kunnen bedreigde vissoorten (zoals de trekvissen zalm en steur) weer de rivieren op zwemmen om stroomopwaarts tot in Duitsland en Zwitserland naar hun paaigronden te trekken. Het Haringvliet krijgt daarmee zijn dynamiek weer terug en de door de afsluiting verloren gegane deltanatuur kan zo herstellen. 

Risico van bijvangst  

Aan beide zijden van het Haringvliet wordt echter nog met fuiken en staande netten gevist. Migrerende vissen zoals de steur, zalm en zeeforel hebben dus grote kans om door beroepsvissers als bijvangst uit het water te worden gevist. Helaas is door de overheid nog niks geregeld – zoals een netten- en fuikenvrije zone – om dit te voorkomen. Hierover is door diverse organisaties – waaronder Sportvisserij Nederland – onlangs een dringend verzoek aan de verantwoordelijke Nederlandse ministeries gedaan om dit alsnog zo snel mogelijk geregeld te krijgen.
Nieuwsbrief aanmelding
Divide

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u hiermee akkoord bent. cookiebeleid.