Terug naar overzicht

Recordvissen regen

Recordvissen regen

Er is de afgelopen maanden door menigeen veel en fanatiek gevist. Daarbij zijn ook tal van mooie vissen gevangen, waaronder (potentiële) recordvissen. De zoetwater records worden bijgehouden op de BNRZ-lijst (www.bnrz.nl) en de zoute records worden jaarlijks geüpdatet op de NCRZ-lijst (www.ncrz.nl).

Zeevissen (NCRZ)

Ruwe haai


Peter Bogaard uit Steenbergen mag met recht de ruwe haaien specialist van ons land worden genoemd. Hij vangt regelmatig grote vissen en heeft met 167 cm het record reeds in handen. Onlangs diende hij echter een claim in (voorzien van deugdelijk bewijsmateriaal) van een nóg grotere haai: 169,5 cm. Deze enorme vis is niet gewogen om hem zo snel mogelijk weer los te kunnen laten. Begin volgend jaar bespreekt de NCRZ-commissie deze claim, dus je hebt nog tot het einde van dit jaar de mogelijkheid om te proberen de vis van Peter te overtroeven.

Stekelrog


Naast haaien worden in Zeeland ook met enige regelmaat roggen gevangen. Meestal gaat het dan om pijlstaartroggen, maar aan boord van de Ms. Limanda ving vaste opstapper Henk Lips een andere roggensoort. Het betreft een stekelrog van maar liefst 68 cm en 1.850 gram zwaar die onder toezicht van de trotse schipper Arian Huijbregts zorgvuldig is gemeten en gewogen. Met deze claim maakt Henk kans om zowel het lengte- als gewichtsrecord voor deze soort op zijn naam te zetten.

Kongeraal


Op de Noordpier bij Wijk aan Zee ving Martijn Roos dit voorjaar een kongeraal van 76 cm lang en 952 gram zwaar. Met deze vis kan hij het Nederlands record voor deze soort binnen hengelen op basis van gewicht én lengte aangezien dit de eerste claim van een kongeraal is die de NCRZ-commissie heeft ontvangen. De visstand in de Noordzee blijft veranderen, dus wie weet wat ons allemaal nog te wachten staat.

Zoetwatervissen (BNRZ)

Kroeskarper


Justin Burggraaf viste met de methodfeeder en ving tussen de karpers door een echte oer-Hollandse kroeskarper (niet te verwarren met de giebel). Met 43 cm verbreekt hij het oude record van 39 cm dat op naam van Piet de Graaf stond. Justin gaf aan dat hij die 43 cm nog gaat proberen te verbreken om het record nóg scherper te zetten.

Giebel


De giebel lijkt veel op de kroeskarper, maar komt veel algemener voor in Nederland. Zo groot als het exemplaar dat Jessica Vis ving, zie je ze echter niet veel. Deze giebel was maar liefst 55 cm lang en daarmee vier centimeter groter dan het oude record. Dit nieuwe record zal niet gemakkelijk te verbreken zijn aangezien deze vis erg dicht tegen de maximummaat van deze vissoort aan zit.

BlauwbandBenjamin Habets (6) is de jongste recordouder van de BNRZ-lijst. Toen hij samen met zijn tweelingbroer Ruben en vader Frank aan een vijver zat te vissen, herkende pa tussen alle witvisjes door meteen de blauwband. Aangezien hij de recordlijsten ook zo’n beetje uit zijn hoofd kent, wist hij dat dit exemplaar van 10 cm wel eens een record zou kunnen zijn. Waarvan akte!

KesslersgrondelTijdens het dropshotten met een worm kreeg Paul van der Ende een felle aanbeet. Daarop haalde Paul een grote grondel binnen waarbij nog een visje uit de bek stak. De BNRZ-commissie kon al snel bevestigen dat het om een Kesslers grondel gaat en dat Paul met 18 cm de nieuwe recordhouder is.

Kleine ModderkruiperVerbaasd keek Tico Wezenberg (12) op toen hij tijdens het witvissen een kleine modderkruiper ving van 10 cm. Toen hij dit visje trots aan zijn ouders liet zien, merkte hij op wel eens een record te pakken kunnen hebben. De ouders van Tico namen contact op met de BNRZ, waarna de recordcommissie dit bevestigde. Een bijvangst als nieuw Nederlands record, het kan soms raar lopen.


Nieuwsbrief aanmelding
Divide