Vissen in Drenthe

De provincie Drenthe is meer dan bossen, heidevelden en hunebedden. Veel meer. Van alle provincies heeft Drenthe dan wel niet de meeste hectares viswater, het viswater dát er is, is meer dan de moeite waard. De variatie is groot, dat geldt zowel voor de watertypen als de te verwachten vissoorten.

Prachtige ochtend aan het water

Drentse beken

Allereerst de beken. Vanaf het hooggelegen Drents Plateau stromen meerdere beeksystemen naar de lager gelegen buurprovincies Groningen en Overijssel. De bekendste zijn de Drentsche Aa, het Peizerdiep en de Hunze. In de beken, die grotendeels met de VISpas zijn te bevissen, vind je typische beekvissen als winde en serpeling. Grootschalig natuurherstel en vismigratievoorzieningen zorgen ervoor dat deze vissen het uitstekend doen. Ideaal om bijvoorbeeld met de vliegenhengel het stromende water te bevissen. In het Peizerdiep maak je zelfs kans op zeeforel, die is uitgezet in het kader van herintroductie en herstel van het stroomgebied van Waddenzee tot de Drentse bovenlopen.

Brasem op de methodfeeder

Kanalen en vaarten

Drenthe wordt doorsneden door een aantal grotere scheepvaartkanalen die uitstekend bevisbaar zijn en bovendien een goede visstand herbergen met bekende soorten als brasem, kolblei en blankvoorn. Dankzij extra uitzet, is in bijvoorbeeld het Noord-Willemskanaal tussen Assen en Groningen weer goed karper te vangen. Ook de kleinere kanalen als het Oranjekanaal dat de hele provincie van Smilde tot Emmen doorkruist, zijn visrijk en goed te bevissen.

Als erfenis van de vervening, ligt in het zuid-oosten van de provincie een uitgebreid web van visrijke wijken en vaarten. Volop ruimte, volop vis te vangen. Snoek doet het hier prima.

Plassen en meren

En dan de visplassen en meertjes. Als je ze probeert te tellen, raak je al gauw de tel kwijt. Het merendeel is met de VISpas te bevissen. Dat op veel van deze plassen de derde hengel en nachtvissen is toegestaan, zegt genoeg over de kansen op karper.
Check je de Visplanner op je smartphone, dan zul je zien dat vrijwel al het water in Drenthe donkerblauw is ingekleurd. Je kunt dus overal met je VISpas terecht. Uniek! Tel daarbij op dat je in een provincie vist waar rust en prachtig natuurschoon ruim voorhanden zijn, dan is de keus snel gemaakt. 

Zonsondergang aan het water


Nieuwsbrief aanmelding
Divide