Snoekvissen in Nederland

Snoeken kan in Nederland werkelijk overal en op elke denkbare manier. Vis bijvoorbeeld actief en struinend de polders of de woonwijk af. Een doorsnee spinhengel van 2.10 meter en een doosje met wat spinners, pluggen en rubber volstaat al voor een dag plezier. Je vangt dan vaak meerdere, veelal kleine en gemiddeld formaat snoeken op een dag. In de polders kun je trouwens ook geweldige sport beleven aan de vliegenhengel met een streamer.

Een andere beproefde techniek is het jerkbaiten – zeker op de grotere wateren. Evenals het trollen vanuit de boot. 

Mooie snoek uit de Randmeren


Verschillend kunstaas

Op toplocaties als de Randmeren worden zo snoeken van monsterformaat gevangen! Naast jerkbaits werken ook grote, zachte shads met een lichte jigkop en extra staartdreg erg goed. Die zijn veel zachter dan pluggen en jerkbaits en voelen daarom veel natuurlijker aan in de bek van de snoek. Op de wateren waar meer gevist wordt, maakt zacht rubber kunstaas soms het verschil tussen een goede visdag en een topdag. 

Shads zijn super aas voor snoek

Dood aas

En dan is er natuurlijk nog het vissen met dood aas. Deze techniek is de laatste winters enorm in populariteit gestegen in Nederland, en dat is ook niet zo raar: levend aas is in Nederland sinds 1997 bij wet verboden. Maakt dat overigens uit voor de vangsten? Zeker niet! Met dood aas – dode voorns of zeevis zoals sardine, haring, spiering en horsmakreel – worden er elke winter heel veel metersnoeken gevangen in de vele jachthavens langs de rivieren en plassen. Ook andere hotspots zoals bruggen en gemalen in polderwateren zijn doorgaans een zekerheidje. 
De dood aas techniek kan op verschillende manieren: met een dode aasvis onder de dobber of met een bodemmontage en bijvoorbeeld elektronische beetverklikkers, zoals in de karpervisserij. Uiteraard is het wel zaak om bij een aanbeet al na een paar seconden aan te slaan, om te voorkomen dat de snoek je dode aasvis te diep inslikt. Neem daarom uit voorzorg ook altijd een extra lange onthaaktang én kniptang mee als je gaat snoeken! 

Snoek op dood aas

Gesloten tijd

In Nederland zijn we namelijk heel erg zuinig op ons fantastische snoekenbestand. Dat is ook de reden waarom er een gesloten tijd geldt van 1 april tot de laatste zaterdag van mei – in deze periode mag je niet met kunstaas of dood aas vissen. Sowieso zetten we de snoek in Nederland altijd netjes levend terug: daardoor groeien ze tot in de kleinste watertjes van Nederland uit tot over de meter. 

Snoek gevangen op een swimbait

Wil je in Nederland gaan snoeken, kies dan de periode juni t/m februari uit. Daarbij geldt de periode september tot februari als de echte toptijd. Dan heb je namelijk veel minder last van waterplanten dan in de zomer.





Meer weten over de vissoort snoek? klik dan hier.

Gerelateerd


UL vissen op snoek in Hét Visblad (PDF)
Met topwaters op snoek in Hét Visblad (PDF)



Nieuwsbrief aanmelding
Divide