Tong in Nederland

Tong is een van de meest smakelijke vissen die er bestaan, en het goede nieuws is dat je ze langs de Nederlandse kust in de zomermaanden naar hartenlust kunt vangen. 

Tong schuilend op een zandbodem

Verschillende stekken

Er zijn plekken die ook overdag erg goed zijn (het Noordzeekanaal nabij Amsterdam bijvoorbeeld), maar doorgaans is tongvissen toch een donkere aangelegenheid. Lekker op een zwoele zomeravond of ‘s nachts vanaf het strand naar je verlichte hengeltoppen kijken geeft een heerlijk rustgevend sfeertje. De Zeeuwse stranden staan te boek als de uitgelezen tongstekken (bijv. bij Westkapelle, Zoutelande en Domburg), maar ook elders langs de Nederlandse kust valt uitstekend tong te vangen. 

Tongvissen in Rotterdam


Niet te zwaar

Voor deze smakelijke platvis (de minimmaat in Nederland is 24 cm) heb je bovendien niet per se zware strandhengels nodig. Ook met een stevige feederhengel kun je grofweg van mei tot oktober leuke sport beleven. Zoek je liever het ruime sop, dan kan dat ook. Diverse charterschepen in Zeeland varen in de zomermaanden uit voor speciale tongtrips. En dan komt geen enkele opstapper zonder een mooi maaltje tong terug aan wal!

Tong gevangen in Rotterdam


Nieuwsbrief aanmelding
Divide