Roofvissen in Nederland

Nederland is een roofvisland bij uitstek. Nergens kun je als roofvisser zoveel kanten op als bij ons. Zo lenen de grote steden zich uitstekend voor het populaire streetfishing. 

Streetfishing in Utrecht


Streetfishing

Of je nu naar Amsterdam, Rotterdam (Nieuwe Maas en Koningshaven), Utrecht of Groningen gaat: overal kun je licht bepakt met kleine shadjes en dropshotjes veel mooie baars en snoekbaars vangen, tot midden in de binnenstad. Sta trouwens ook niet raar te kijken als je tijdens het streetfishing af en toe een snoek pakt. 

Snoekbaars klaar om geland te worden

Snoek zwemt in Nederland overal (zie ook ‘snoekvissen’). Waar je ook bent, groot of klein water, stad of natuur; er zwemt snoek, en in de regel ook recordvissen. En die kun je zowel met klein en groot kunstaas als met een dode aasvis of met de streamer succesvol belagen.

Visgidsen

Maar er is nog veel meer mogelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dagje verticalen of werpend vissen vanuit de boot op snoekbaars, met een visgids. Er zijn in heel Nederland erg goede snoekbaarsgidsen actief, en die brengen je graag naar de beste stekken, waar je met lichte shadjes felle knallen op je hengeltop krijgt. De truc is daarbij om de shad steeds een centimeter of 30 a 40 van de bodem op te tikken en vervolgens aan een strakke lijn langzaam weer terug naar de bodem te laten zweven. Negen van de tien aanbeten krijg je op het moment dat de shad weer naar de bodem zweeft. Spectaculair, en mét kans op uitschieters tot richting de meter! 

Roofvissen uit de boot


Overigens is een visboot (huren) of een visgids niet noodzakelijk om roofvisavonturen te beleven. Op veel plaatsen in Nederland valt ook prima vanaf de oever te roofvissen. Of het nu gaat om snoek, baars, snoekbaars, roofblei, meerval of zeebaars. Zo is voor roofblei de truc om op de grote rivieren vanaf de kribben op hoge snelheid klein kunstaas binnen te draaien. De zomermaanden zijn top, zeker aan de rivieren de Lek, Waal, IJssel en Maas. Eveneens een echte zomervis is de zeebaars, die je prima vanaf de kant kunt belagen, met pluggen en shads.

Boot traileren tussen het riet

Monsterbaarzen

En dan zwemmen er als klapper op de vuurpijl ook nog eens monsterformaat baarzen in de meeste grote rivieren. Tegenwoordig worden deze prachtige recordbaarzen steeds vaker gericht bevist – ’s zomers op de rivieren zelf, en in de winter op de diepe, heldere plassen die in open verbinding staan met de rivier. Vooral de Lek, Nederrijn en Maas zijn befaamd om haar vele 50 cm+ baarzen. Vanaf de kant werp je een ratelaar of shad de diepte in, waarna je deze met halen terug naar het ondiepe vist. Of kam de ondieptes uit met kleine plugjes. Baars kan zowel in het diepe als vlak voor je voeten op je kunstaas klappen! Het zijn werkelijk schitterende vissen en het bestand aan exemplaren boven de 45 cm is in Nederland uitzonderlijk. Nergens ter wereld vind je zo’n goede baarsvisserij als in Nederland. Misschien wel de mooiste roofvissen van ons zoete water! Nieuwsbrief aanmelding
Divide