Roofblei in Nederland

De roofblei is in Nederland officieel een ‘exoot’, maar tegenwoordig niet meer weg te denken uit alle grote rivieren en veel van de daarmee in verbinding staande vaarten en kanalen. 

Roofblei in aantocht


Keiharde aanbeten

Grofweg van juni t/m oktober laten deze pijlsnelle zilveren roofvissen zich goed vangen aan klein, snel gevist kunstaas. De aanbeten zijn sensationeel, en ook tijdens de dril kun je rekenen op bloedstollende actie! Kleine pluggen en ASP-spinners – gevist op plekken met stroming zoals stroomnaden, stroomkolken en waar toegestaan gemalen en stuwen – zijn favoriet. Op de heldere wateren zijn de ochtend- en avondschemering de beste periode, maar op de wat troebelere rivieren zoals de Waal en het Benedenrivierengebied laten ze zich ook midden op de dag makkelijk verleiden. 

Mooie roofblei uit de rivier


Gesloten tijd

De roofbleien in Nederland zijn gemiddeld zo’n 45 tot 65 cm, maar er is zeker kans op een uitschieter van richting of zelfs over de 80 cm! Let wel op de gesloten tijd voor kunstaas die in Nederland geldt: van 1 april t/m de laatste zaterdag van mei mag er in het Nederlandse binnenwater niet met kunstaas groter dan 2,5 cm en dood aas worden gevist. De kans op controle is groot, dus neem deze en de andere regels netjes in acht.

Oppervlakte- en ander klein aas voor roofblei



Lees hier meer over het vissen op roofvis.

Nieuwsbrief aanmelding
Divide