Zeebaarsvissen in Nederland

Grofweg van mei tot november kun je langs de Nederlandse kust achter de zeebaars aan – augustus, september en oktober zijn overigens wel de absolute topmaanden. Zeebaarzen kan met een zager onder de dobber, maar veel gaver is natuurlijk actief met kunstaas. Op stekken met kraakhelder water, zoals het zeehavengebied van Rotterdam en de Oosterschelde, kun je prima met de plug en popper vissen. Kies dan wel voor slanke modellen van rond de 10 cm lang, het liefst met zoutwaterbestendige dreggen eraan. Die kun je best snel binnenvissen.  

Oppervlakteaas voor zeebaars


Shadvissen

Is het water dieper en/of troebeler, dan werkt de shad doorgaans beter. Die werp je dan in, laat je aan een strakke lijn afzinken en vis je vervolgens met stevige tikken al stuiterend over de bodem binnen. Shads met jigkoppen van 12 tot 20 gram volstaan meestal. 

Lichte softbaits zijn goed voor de zeebaars


Sportvis nummer één

De aanbeten zijn zowel bij de plug als de shad steevast snoeihard en soms pal onder je voeten. De dril die daarna volgt is onvergelijkbaar met welke andere Europese vissoort dan ook. De zeebaars is met afstand krachtpatser nummer 1! 

Prachtige zeebaars gevangen vanaf de kant

Goede stekken

Zoek als het even kan helder water op, waar een mooie stroming of stroomnaad loopt, en waar de bodem bezaaid is met stenen, mossels of oesters. Daar zit namelijk de meeste krab en dat vormt voor het grootste deel het menu van de zeebaars. Neem wel je lieslaarzen of waadpak mee, en check vooraf goed het getij. Veel stekken zijn het best van drie uur voor tot drie uur na laagwater te bevissen.

Wadend zeebaarsvissen

Per visdag mag er vanaf 1 maart 2020 tot en met 30 november per visser twee zeebaarzen van minimaal 42 centimeter worden meegenomen voor consumptie.

Een zeebaars krijgt zijn vrijheid terug









Nieuwsbrief aanmelding
Divide