Karper in Nederland

Nederland biedt dankzij speciale karperuitzettingen fantastische mogelijkheden voor de karpervisser! In veel van onze kleine en grote wateren zwemt een zeer gevarieerd bestand aan karper: klein tot groot, schub-, spiegel en rijenkarper, langgerekt tot model hangbuik. 

Grote spiegelkarper uit de polder


Veel mogelijkheden

Dankzij grote uitzetprojecten zwemmen er tegenwoordig ook goede karperbestanden op de rivieren en grote plassengebieden. Daar is het mogelijk om in een unieke, natuurlijke omgeving mooie, wilde karpers te vangen. Met kans op heuse uitschieters tot ver over de 40 pond. Op veel plekken zijn ook drie hengels toegestaan, evenals het gebruik van een vistentje. Hiervoor zijn wel aanvullende vergunningen vereist, dit kun je via www.visplanner.nl makkelijk zien. Pak je het liever struinend – met de penhengel, of aan het wateroppervlak – dan beschikt Nederland over ontelbare stads- en poldersloten waar de karper zijn aanwezigheid in het ondiepe water vaak snel verraadt. 

Oppervlaktevissen op karper


Catch & Release

Ook in de Nederlandse polders kun je ware verrassingen tegenkomen. In Nederland geldt de karper als een echte ‘catch & release vis’: karper zetten we netjes terug, zodat ze grote formaten en hoge leeftijden kunnen bereiken. Op enkele befaamde Nederlandse karperwateren – zoals de Vinkeveense Plassen – bestaat bovendien de mogelijkheid om volledig uitgeruste of luxe kajuitboten en drijvende blokhutten te huren. Een extra dimensie aan deze toch al zeer spannende en tegelijk ontspannende visserij!

Karper op de penLees hier meer over het vissen op karper.

Nieuwsbrief aanmelding
Divide