Witvissen in Nederland

Nederland is een topbestemming voor de witvisser. Zelfs hartje winter, bijvoorbeeld in de duizenden jachthaventjes die langs de grote wateren liggen. Daar verzamelt de voorn ’s winters, wat een waar witvisspektakel kan opleveren.
Maar uiteraard is het een heel stuk lekkerder vissen met mooi weer. In het voorjaar, de zomer en de herfst zijn de witvismogelijkheden in Nederland ongekend. Feedervissen

Op veel grote wateren - zoals rivieren, kanalen en vaarten - kun je met de feederhengel fantastisch brasem, winde en blankvoorn vangen. Naar gelang de stroming pas je het gewicht van je voerkorf aan en vissen maar. Eerst even met een paar goed gevulde korven een kleine voerstek opbouwen, de lijn achter de lijnclip en succes is haast gegarandeerd. Verrijk het feedervoer wel met wat losse aasdeeltjes – zoals maden, casters, mais, verknipte wormen of hennep – om de vis lekker bezig te houden. Vers aas haal je bij een van de hengelsportspeciaalzaken die door heel Nederland zitten.

Witvissen in hartje Amsterdam


Stilstaande wateren

Op de stilstaande wateren – plassen, polders, vijvers en stadswateren – komt de vistechniek minder nauw kijken. Zo heb je de keuze uit vaste stokvissen, matchvissen en methodfeederen. Met name laatstgenoemde techniek is erg succesvol op stilstaand water. Met een zelfhaaksysteem en een miniboilie of pellet als aas op de hair, kun je dan haast niks meer fout doen. Bovendien maak je met de methodfeeder naast brasem ook goede kans op zeelt en karper(tje)s. Je vist dan gericht op de grotere witvis.

Blankvoorns in overvloed in de Nederlandse wateren


Internationaal bekend

Het Kanaal door Voorne bij Hellevoetsluis is een goed voorbeeld van een toplocatie waar al sinds jaar en dag Engelse witvissers naartoe komen, vanwege de uitmuntende brasemvangsten. Ook de Lage Vaart in de Flevopolder geniet internationale bekendheid onder witvissers. En dan te bedenken dat er in Nederland nog veel meer van dit soort toplocaties liggen waar je als witvisser je hart kunt ophalen. 

Ook wateren met campings direct aan de waterkant gelegen, zoals aan de Overijsselse Vecht. Dat is nog eens relaxed vissen! 
In Nederland geldt ‘catch & release’ trouwens als de standaard in de witvisserij.

Twee enorme ruisvoorns, pure goudklompjesMeer weten over witvis? Klik dan hier.
Nieuwsbrief aanmelding
Divide