Vliegvissen in Nederland

Je zou het misschien niet denken, maar ook voor vliegvissers is Nederland een echte aanrader! Wij hebben weliswaar geen bergen en snelstromende beekjes vol wilde forellen, maar dat compenseren we ruimschoots met een aantal unieke alternatieven.
Te beginnen met de polders: daar kun je met de streamer uitstekend achter de snoeken aan. Omdat de sloten doorgaans niet heel breed zijn, haal je qua werpafstand altijd elke hotspot. Is het water helder, kies dan een streamer met wat natuurlijke kleuren; voor troebel water genieten opvallende kleuren als geel, oranje en rood de voorkeur. 

Poldersnoek aan de vliegenhengel


Witvis en karper op de vlieg

Naast snoek kun je in de polders ook op ruisvoorn vissen, zowel met de droge en natte vlieg als met de nimf. En je kunt hier zelfs vliegvissen op karper! Zoek eerst de karpers op en werp ze daarna gericht aan met een zwevende vlieg. Spektakel gegarandeerd! 

Ruisvoorns zijn super sportvissen aan de vliegenlat 

Of ga met de bellyboat en kleine streamers achter onze recordbaarzen aan op de rivierplassen of het Benedenrivierengebied. Spektakel gegarandeerd! 

Groot water

Ook onze grote rivieren bieden een hoop mogelijkheden. Zo kun je rond de vele kribben met kleine streamers je hart ophalen aan roofblei en winde. En langs de kust is het voor de echte doorzetter mogelijk om zeebaars te vangen aan de vliegenlat. Dit wordt de laatste jaren steeds meer gedaan, veelal met synthetische streamers van 8 tot 10 cm langt die jonge aasvis imiteren. Je maakt zo zelfs kans op een zeeforel, want ook die patrouilleren langs onze kust en in de riviermonding van de Nieuwe Waterweg.


Zeebaarsvissen met de vlieg

Grote forellen

En dan is er nog het unieke Oostvoornse Meer, direct onder het Rotterdamse zeehavengebied. Dit kolossale meer is een oude, afgedamde zeearm en nog altijd zout water. Daardoor gedijt de forel – er wordt jaarlijks een grote hoeveelheid regenboogforel, beekforel en beekridder uitgezet in dit meer – hier uitstekend. En ze kunnen uitgroeien tot recordformaat dankzij het grote voedselaanbod van garnalen. Dit meer herbergt de nodige uitschieters tot zelfs ver over de 70 cm! Het Oostvoornse Meer is een uniek forelwater waar je wadend, met de bellyboat of met de kajak bakken van forellen kunt vangen. Menig Duitser en Belg ging je voor.

Vliegvissen op forel aan het Oostvoornse Meer

Uiteindelijk zijn alle vissoorten van Nederland – zoet en zout – aan de vlieg te vangen. Ook minder voor de hand liggende soorten zoals bot (Oostvoornse Meer) en snoekbaars.
Nieuwsbrief aanmelding
Divide