Zeevissen vanaf de kant

Met een kustlijn van meer dan 500 km kun je als zeevisser alle kanten uit in Nederland. Om te beginnen met het strandvissen. En daarvoor heb je echt niet per se zware strandhengels nodig; ook met stevige feederhengels valt er direct achter de branding al leuk vis te vangen. In de zomermaanden wordt vooral op tong en zeebaars gevist, terwijl je ’s winters goede kans maakt op schar en wijting. Strandvissen is heerlijk uitwaaien in de zoute zeelucht. Lekker turen naar de horizon, zeeschepen in de verte voorbij zien varen en ondertussen een lekker maaltje zeevis bijeen scharrelen. De beste vangsten worden met strandvissen gedaan als er een goede branding staat en aanlandige wind. 

Het kan druk zijn met vissers op het strand
 

Diepe stekken

Bij aflandige wind is het raadzamer om voor stekken te kiezen waar diep water binnen werpbereik ligt. Gelukkig hebben we die langs onze kust meer dan zat. Denk bijvoorbeeld aan de dijken van Zeeland, het zeehavengebied van Rotterdam, de havenhoofden van Scheveningen en de pieren van IJmuiden. Ook het Noordzeekanaal ten westen van Amsterdam behoort tot de betere tongstekken van Nederland. Op dit soort stekken zijn bovendien tal van kleine, aparte zeevisjes tussen de blokken te vangen. 

Zeebaars gevangen met de strandhengel

Actieve visserij

Wil je liever actief zeevissen, probeer het dan eens op geep met de dobber. Een zagertje of een reepje vis aan een kleine, langstelige haak kan ’s zomers voor veel plezier zorgen – met name langs de gehele Zeeuwse kust, waarbij de dijken zoals die bij Westkapelle als de absolute topstek gelden. Of ga eens met een broodvlok onder de dobber achter de mega sterke harders aan. Exemplaren tot over de 70 cm zijn mogelijk! 

Geepvissen is goed te doen vanaf de kant
Verschillende soorten natuurlijk aasEn wat dacht je van de ‘Hollandse Nieuwe’ – precies: de haring die zich in het voorjaar goed laat vangen rond plekken als de Grevelingendam.

Gerelateerd


Vissen op fint in Hét Visblad(PDF)
Vissen op geep in Hét Visblad(PDF)
Nieuwsbrief aanmelding
Divide