Terug naar overzicht

VISpas Hotspots: Oude IJssel (Gelderland)

VISpas Hotspots: Oude IJssel (Gelderland)

De Oude IJssel is een rivier in de Achterhoek. Over een lengte van ruim zeventig kilometer meandert deze zijrivier van de IJssel vanuit Duitsland door Gelderland richting Doesburg. De goede vangsten, mooie vissen en schitterende omgeving trekken van heinde en verre sportvissers aan.

Deze hele rivier kan met de VISpas in combinatie met de VISplanner app worden bevist.

In de ruim 26 kilometer die de Oude IJssel door Nederland stroomt verandert de rivier aanzienlijk van karakter. Het gedeelte vanaf de Duitse grens tot aan Ulft is met een gemiddelde breedte en diepte van respectievelijk vijftien en twee meter een soort brede ‘sloot’. Tussen Ulft en Doesburg – waar de rivier uitmondt in de Gelderse IJssel – wordt de Oude IJssel steeds breder (35 tot 65 meter) en neemt ook de diepte toe (maximaal vier tot vijf meter). Het traject van de Oude IJssel voert langs veel privé-landerijen, waardoor de mogelijkheid om parallel aan het water te rijden beperkt is. Het is soms dus even zoeken naar stekken. Je kunt bijvoorbeeld goed terecht ten westen van Doetinchem (eerste zijpad van de Barlhammerweg), waar tientallen mooie visplekken zijn gerealiseerd.

Witvis

De Oude IJssel staat bekend om de voornvangsten, die pieken in het najaar. Wil je met de vaste hengel aan de slag? Maak dan een voerplekje op 10 tot 13 meter uit de kant. Kies voor een driegrams dobber en laat de montage langzaam over je stek driften. Casters en maden op kleine haakjes (maat 16 tot 18) aan een 8 tot 10/00 nylon onderlijn doen het altijd goed. Vis vanwege de kans op dikke brasem, zeelt en winde zeker niet te dun.
Met de feederhengel kun je ook prima uit de voeten. Neem een brasemvoer, mix hier wormen en casters doorheen en prik wormen op de haak aan de lange onderlijn. Zo vang je voornamelijk brasem. Deze vissen van gemiddeld vier pond zijn vaak puntgaaf en prachtig donkergekleurd. Stekken op driekwart van de waterbreedte of tegen de plompen aan de overkant zijn doorgaans het meest productief. Check wel altijd eerst of de bodem schoon is. Vanwege de sterke stroming na hevige regenval kan de bodemstructuur verschillen, zeker in binnen- en buitenbochten. Tenslotte heeft de scheepvaart tussen Doesburg en Doetinchem tot gevolg dat de vaargeul vaak uitgesleten en hard is.

Roofvis

Voor wat betreft de roofvis is de Oude IJssel met name interessant qua snoek, roofblei en meerval. Zo meet de gemiddelde groenjas 75 centimeter, maar maak je ook kans op meterplus snoeken. Slepend vissend met pluggen of softbaits vanuit de boot is populair omdat je dan veel water kunt bestrijken. Vissend vanaf de kant kan het presenteren van een dode aasvis lonend zijn. Met name de bruggen in Doetinchem zijn wat dat betreft populaire hotspots.
Voor de roofblei kies je het best een plek waar de aasvis door de stroming in de problemen komt. Ook patrouilleren de roofbleien – die op deze rivier opvallend hoog en dik gebouwd zijn – regelmatig in slechts kniediep water op zoek naar prooivis. Kies voor topwaters, kleine crankbaits en spinners om zo’n zilveren pijl te verleiden.
De meerval is de meest iconische rover van de Oude IJssel, maar wordt voornamelijk als bijvangst genoteerd tijdens het snoeken en karpervissen. Toch kun je Siluris glanis prima gericht bevissen, wat een klein clubje specialisten ook doet. Op de Oude IJssel is al meerval tot 236 cm gevangen, maar het gemiddelde exemplaar zit zo tussen de 80 en 120 centimeter – al maak je natuurlijk altijd kans op een monster.

Karper

De karpervisser kan aan de Oude IJssel zijn hart ophalen vanwege de schitterende vissen die hier zwemmen, maar moet wel doordacht te werk gaan. De dikke schubkarpers en karakteristieke spiegelkarpers – de gemiddelde vis weegt circa 20 pond, regelmatig worden ook dertigers gevangen – trekken namelijk liefhebbers uit de wijde omgeving aan. Die hengeldruk maakt dat een standaard aanpak geen garantie is voor succes. De karpers mijden bekende stekken en ook grote voerplekken doen een alarmbel afgaan. Ga daarom op zoek naar stekjes waar niet of weinig wordt gevist. Kijk tevens niet alleen naar de situatie boven water, maar zoek onder water naar structuren die het monotone bodemkarakter onderbreken. Wees tenslotte verstandig met het voorvoeren en de keuze van je haakaas, ook vanwege de kreeften en de krabben die in sommige perioden het vissen uitdagend kunnen maken.Roofvis event

In het project Swimway Oude IJssel doet Sportvisserij Nederland – samen met Hengelsport Federatie Midden Nederland, Waterschap Rijn & IJssel en Landesfischereiverband Westfalen und Lippe – onderzoek naar de visstand in deze rivier. Dit om vast te kunnen stellen hoe vissen hun habitat gebruiken en te evalueren of de vispassages bij stuwen effectief zijn. Op 25 mei vindt in het kader van dit project een speciale roofvisdag plaats waarbij sportvissers hun steentje kunnen bijdragen aan dit onderzoek. De gevangen roofblei, meerval en winde worden dan voorzien van een zender zodat ze meerdere jaren kunnen worden gevolgd. Wil je meedoen aan deze roofvisdag? Meld je dan aan via facebook.com/SwimwayOudeIJssel.
Nieuwsbrief aanmelding
Divide