Terug naar overzicht

VISpas Hotspots: Twiske (Noord-Holland)

VISpas Hotspots: Twiske (Noord-Holland)

Het Twiske is een natuur- en recreatiegebied ten noorden van Amsterdam. Het bestaat uit een grote, diepe plas in combinatie met een boel ondiepe vijvers, kreken en sloten. Deze diversiteit maakt dat dit gebied voor elk wat wils in petto heeft: zowel wit-, roof- als karpervissers kunnen hier uitstekend uit de voeten.

Bron: Hét VISblad nr 5 2024

De heldere, plantenrijke Stootersplas (80 hectare) ligt centraal in het natuur- en recreatiegebied en is geheel opgenomen in de VISpas. Deze plas is door zandwinning ontstaan en kent daarom een grillig bodemverloop, met op het diepste punt meer dan 30 meter water. De Stootersplas staat aan de noordkant in open verbinding met een kilometerslang kreek- en slotenstelsel waar het tussen de vijftig centimeter en twee meter diep is. Het zuidelijke deel van Het Twiske – dat middels een dam is afgesloten van de Stootersplas – bestaat voornamelijk uit grote vijvers en brede sloten en is ingericht voor intensieve dagrecreatie. Hoewel het wat weg heeft van een eeuwenoud veenplassengebied, is Het Twiske echter op de tekentafel ontworpen. Daarbij zijn ook enkele (kleine) delen van het water aangewezen waar vissen niet is toegestaan (check de gratis VISplanner app voor de details en de bijzondere bepalingen).

Roofvis

Snoek kun je overal in Het Twiske vangen en deze roofvis wordt hier dan ook het meest bevist. De Stootersplas biedt de meeste kans op grote vis. De gemiddelde lengte bedraagt daar circa 70 centimeter, maar uitschieters boven de meter zwemmen er ook rond. Vanwege de enorme variatie – van groot en diep water tot ondiepe veensloten – is meters maken het devies om Esox lucius te vinden. Daarbij kun je verschillende technieken toepassen: werpend vissen, slepen, verticalen, vliegvissen met streamers of een dode aasvis presenteren. Begin zomer kun je op de plas flinke baarzen (30+ cm) tegenkomen, veelal op het talud naar dieper water. Grote snoekbaars zwemt er ook, maar die wordt niet veel bevist. Vanuit een boot nemen je mogelijkheden enorm toe, dus het huren daarvan is het overwegen waard (zie beneden).


Wadend snoekvissen op de Stootersplas. (foto: Dennis Schmitt)

Witvis

Witvissers vangen op Het Twiske doorgaans veelal brasem, kolblei, ruis- en blankvoorn, maar ook zeelt behoort tot de mogelijkheden. De variatie aan stekken trekt zowel traditionele witvissers als vlieg- en vlokvissers aan. Wil je een comfortabel dagje witvissen met de feederhengel of vaste stok? Dan zijn de brede vijvers tussen Het Kiosk en de Pikpotweg geschikte stekken door de goede bereikbaarheid en de fraaie graskanten. Houd er rekening mee dat de bodem overwegend hard is, maar er ook stukken met een zachte veenbodem tussen zitten. Gebruik daarom lichte voerkorven (tot 20 gram) of voerballen die al voor de landing op de bodem uiteen breken. De kreken en sloten zijn vanaf het voorjaar tot en met de zomer het domein van vlieg- en vlokvissers. Die vangen daar langs de rietkragen blankvoorns en prachtig gekleurde ruisvoorns. Vanwege de zompige bodem zijn laarzen of waterdichte schoenen hier sterk aan te bevelen.

Karper

Op karper wordt in het Twiske niet heel veel gevist; onder andere vanwege het nachtelijke toegangsverbod (tussen 23:00 – 06:00 uur). Toch kunnen zowel de statische karpervissers als de struinende penvissers in dit unieke gebied hun hart ophalen. Het gros van de karpers – op beide delen van Het Twiske – betreft kleine, wilde schubkarpers, maar er zwemmen wel degelijk enkele forse exemplaren tot 40 pond. De troebelere kreken in het noordelijk deel van het gebied lijken een grotere aantrekkingskracht uit te oefenen op de kleine schubkarpers dan de vaak heldere, diepe plas. In het afgesloten zuidelijke deel zwemt meer spiegelkarper en zijn de kantvismogelijkheden groter. Let op: door de betere bereikbaarheid is het hier wel aanzienlijk drukker met recreanten.

Bereikbaarheid

Het Twiske is gratis toegankelijk, maar voor het parkeren van de auto moet wel worden betaald (maximaal dagtarief: € 6,-). Op de website van het recreatieschap – twiske-waterland.nl – vind je een duidelijke plattegrond waarop de negentien parkeerplaatsen en de vele fiets- en wandelpaden die langs het water lopen nauwkeurig staan aangegeven. Bootvissen op Het Twiske is toegestaan, maar verbrandingsmotoren zijn verboden. Het huren van een boot is mogelijk via Twiske Haven (twiskehaven.nl). Daar bevindt zich ook een trailerhelling waar je je boot te water kunt laten.

Nieuwsbrief aanmelding
Divide