Terug naar overzicht VISpas Hotspots: Merwedekanaal (Utrecht & Zuid-Holland)
Het Merwedekanaal verbindt het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht met de Boven-Merwede ten zuiden van Gorinchem. Het ‘zuidelijke’ deel loopt van de Lek bij Vianen via Meerkerk en Arkel naar Gorinchem. Daar mondt het kanaal via de Grote Merwedesluis uitmondt in de Boven-Merwede. Dit ongeveer twintig kilometer lange traject is met name bij witvissers bekend, maar ook voor roofvissers valt er zeker wat te halen.
Het Merwedekanaal werd tussen 1880 en 1892 aangelegd als onderdeel van de verbinding tussen Amsterdam en Duitsland. Nadat in de jaren ’50 van de vorige eeuw het Amsterdam-Rijnkanaal gereedkwam verloor het Merwedekanaal zijn belangrijkste functie. Het traject tussen Vianen en Gorinchem wordt echter nog altijd gebruikt voor vrachttransport over water. Het Merwedekanaal is hier doorgaans zo’n 40 meter breed en 3 tot 4 meter diep. De oevers zijn goed bereikbaar en op grote stukken van dit traject heeft Rijkswaterstaat in de afgelopen jaren nieuwe damwanden geplaatst. Het water is over het algemeen redelijk helder met in de kanten her en der lelieveldjes. De visstand op dit stuk kanaal is gevarieerd, mede doordat het (via sluizen) in verbinding staat met onder meer de Lek, Linge en Boven-Merwede.
Witvis
Op het Merwedekanaal worden regelmatig wedstrijden gevist – en dat is niet voor niets. Dit kanaal staat bekend om zijn brasemvangsten: de hoofdmoot daarvan bestaat uit kleinere tot halfwas brasem, met af en toe een groot exemplaar tussendoor. De vaste hengel is veruit favoriet op dit water. Daarbij hoeft niet eens op de volle lengte te worden gevist; vaak is een meter of zeven à acht al ver genoeg. Aangezien het Merwedekanaal vaak licht stroomt en de vis in de regel voorzichtig aast is het zogenaamde driften over de voerplek een goede tactiek. Gorinchem en Arkel zijn gekende plekken voor de witvisser. Met name in Gorinchem zelf – zeker als de vis in de winter samenschoolt – zijn mooie vangsten te boeken. Bij Arkel liggen ook een paar ‘hotspots’. Onder meer bij de splitsing naar het Zederikkanaal richting Linge en bij de molen, terwijl het ‘eiland’ tussen de Kleine en Grote Kanaaldijk een perfecte feederstek is.
Roofvis
In het Merwedekanaal zwemmen snoek, baars en snoekbaars rond. De snoeken zijn meest van gemiddeld formaat en worden weinig bevist. In de winterperiode maak je ook kans op grotere exemplaren, zeker in de aangrenzende havens in Gorinchem (om daar te mogen vissen moet je lid zijn van HSV Gorinchem). Het baarsbestand is de laatste jaren wat beter geworden, met vissen van tot 35-40 cm als grootste exemplaren. De snoekbaars is meestal van een wat kleiner slag, met daarbij soms uitschieters richting 70-80 cm. Baars en snoekbaars kun je met kunstaas, stukjes vis of kleine, dode aasvissen vangen. Op het Merwedekanaal kun je zowel werpend vanaf de kant als (trollend) vanuit de boot vissen. Traileren kan (betaald) ter hoogte van Arkel in de Linge bij WSV Gors – daarvandaan vaar je zo het Merwedekanaal op. Hotspots zijn de vele bruggen, net als de plekken waar grote vrachtschepen draaien en de bodem uitgesleten en wat dieper is. Als dit gebeurt werpen ze zoveel modder op dat je het vissen meestal wel even kunt vergeten – het weekend is daarom vaak beter. Houd qua scheepvaart ook rekening met de vele pleziervaart in de zomermaanden. Vroeg in de ochtend óf laat in de avond vissen is dan ook het devies.
Karper
Voor de karpervisser die van pionieren houdt is het Merwedekanaal een mooie uitdaging. Hier wordt namelijk niet veel op karper gevist. Je hebt dus in principe alle ruimte om op verkenning te gaan op een water zonder ‘platgetrapte’ stekken. Voordat je gaat vissen is een paar keer voorvoeren (niet te veel!) wel aan te raden, want kanaalkarpers zijn vaak echte nomaden. Ook voor de karpervisser zijn de vele bruggen en net iets diepere plekken waar de vrachtschepen keren interessante stekken. Zeker als daar ook nog een mosselbankje kunt lokaliseren. Dan zou je zomaar eens een verrassende vangst kunnen doen!